• Marele Premiu a fost câştigat de Andrei Luca Marinescu Moacă, de la Liceul Bilingv „Olga Gudynn” din oraşul Voluntari (prof. coordonator Andra Mărgineanu).
Cea de a VIII-a ediţie a Concursul Naţional de Interpretare pentru pian „SONORIS”, desfăşurat la Centrul Cultural Buftea, în perioada 20-21 mai 2023, a reunit aproape 300 de tineri pianişti talentaţi. Marele Premiu a fost câştigat de Andrei Luca Marinescu Moacă, de la Liceul Bilingv „Olga Gudynn” din oraşul Voluntari (prof. coordonator Andra Mărgineanu). Ceilalţi concurenţi au fost răsplătiţi cu trofee şi diplome.
Concursul SONORIS a devenit o tradiţie în lumea artistică, o dovadă incontestabilă fiind numărul tot mai mare de participanţi şi calitatea interpretării. Competiţia atrage, în fiecare an, copii şi tineri din toată ţara, de toate vârstele, de la clasa pregătitoare, la liceu, provenind din şcoli de stat sau private, cluburi sau palate ale copiilor. De această dată am avut în competiţie un număr de 295 de pianişti, veniţi din judeţul Ilfov, din Bucureşti, dar şi din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Galaţi. Oraşul gazdă i-a primit pe muzicieni ca de fiecare dată, în condiţii ireproşabile. Primarul Gheorghe Pistol a oferit, şi de această dată, întreaga sa susţinere, prin asigurarea unor condiţii optime de concurs, care să permită desfăşurarea unei competiţii profesioniste, la un standard foarte ridicat. I-a fost alături tenorul Robert Nagy, care a avut grijă să completeze munca primarului şi a angajaţilor primăriei şi Centrului Cultural Buftea, pentru ca oaspeţii să se simtă cât mai bine. „Scopul acestui concurs este acela de a încuraja învăţarea unui instrument muzical, considerând că acesta contribuie la dezvoltarea capacităţilor mentale ale copiilor şi tinerilor. De aceea, consider că merită investiţia în cultură şi în educaţie pentru că aceasta dă roade. Am asistat pe scena Centrului Cultural Buftea la un real campionat, real duel artistic al micilor pianişti. Vreau să mulţumesc mai ales părinţilor, pentru că şi-au îndreptat copiii spre studiul pianului. Vreau să mulţumesc cadrelor educaţionale pentru rigurozitatea de care au dat dovadă în pregătirea micuţilor artişti. Frecventarea unor cursuri în instituţii abilitate şi bineînţeles prezentarea celor învăţate într-un concurs, creează un cadru organizat de afirmare artistică muzicală, de prezentare şi evaluare a cunoştinţelor însuşite”, a declarat primarul Gheorghe Pistol. Probele de concurs au fost susţinute de pianişti în sala de spectacole a Centrului Cultural Buftea, interpretarea fiind evaluată cu foarte mare atenţie de Comisia de jurizare; festivitatea de premiere s-a desfăşurat pe Domeniul Ştirbey, fiind păstrată şi anul acesta tradiţia mult aşteptatelor fotografii de grup, făcute pe treptele intrării în palat.
Toţi copiii şi tinerii participanţi la gala concursului au primit trofee ale ediţiei SONORIS 2023 – Cheia Sol – şi diplome de participare, iar datorită nivelului ridicat de interpretare, s-a decis ca şi anul acesta să se acorde premii speciale pentru fiecare cel mai bun interpret, din fiecare grupă de vârstă participantă. „Am ajuns la cea de a opta ediţie a Concursului Naţional de Interpretare pentru Pian SONORIS 2023. Ne întrebăm, cu această ocazie, ce ar însemna pentru oameni, dacă nu ar exista muzica şi arta în general? Am ales ca locaţie de premiere Palatul Ştirbey, un loc cu multă istorie, şi am considerat că acest cadru este reprezentativ pentru concursul de astăzi. Ne-am bucurat că avem foarte mulţi tineri pianişti din ţară. Au venit numai din Cluj peste 30 de copii. Pentru noi înseamnă foarte mult, ne motivează să continuăm acest festival naţional de pian, pentru că rigurozitatea noastră este apreciată în rândul pianiştilor. Deşi este concurs de pian, unul dintre cele mai plăcute momente a fost plimbarea cu trăsura. De data aceasta, pentru că a fost o efervescenţă maximă, am adus o caleaşcă trasă de patru cai frizieni, pentru că aceşti minunaţi copii merită din plin bucuria”, a mai declarat primarul Gheorghe Pistol. Competiţia SONORIS 2023 a fost întreruptă timp de doi ani, din cauza pandemiei, interval de timp în care s-a decis că nu este oportună organizarea competiţiei în varianta online, deoarece s-a considerat că nu ar fi corespuns standardului ridicat al acesteia. Deşi este un eveniment la nivel naţional, având în vedere nivelul competiţional, organizatorii iau în calcul şi posibilitatea de a transforma SONORIS într-un concurs internaţional, în momentul în care va deveni operaţional noul Centru Cultural Buftea, care va fi mult mai spaţios şi va avea o capacitate mult mai mare. Noi dorim succes micilor pianişti în continuare! (George V. GRIGORE)