În perioada 8 mai – 8 iunie, 2023, la Teatrul Naţional I. L. Caragiale Bucureşti, în orele de program ale TNB, în foaierul Sălii Media – aripa Intercontinental, va putea fi vizitată expoziţia de pictură „Acte şi antracte” semnată Silvia Marinescu, Ştefana Petre, Andrei Simion. În sala de expoziţie se va intra pe la Sala Studio (pe lângă agenţia de bilete) sau direct, la Sala Media şi Pictură. Expoziţia, curatoriată de Maria Paşc, reuneşte cele mai recente lucrări de pictură realizate de cei trei artişti.
Despre expoziţie, curatorul, Maria Paşc, notează:
„În act: se pun împreună lucrările a trei pictori: Silvia Marinescu, Ştefana Petre, Andrei Simion. Un singur limbaj, al picturii. Trei tipuri de retorică. Retorica este mijlocul cel mai potrivit de a convinge pentru fiecare împrejurare. În Foaierul Sălii Media al TNB, sunt prezenţi trei artişti înzestraţi cu darul retoricii. Aceşti trei artişti au deprins meşteşugul de a ţine histrionismul sub control, de a nu face din el un spectacol în sine, de a-l folosi ca pe un mijloc de persuasiune. Arta lor nu este în slujba unui efect, ci în slujba unei convingeri.
În antract: intervalul dintre două bătăi de inimă ale privitorului.
Pictura Ştefanei Petre este studiu amănunţit de culoare şi compoziţie ce prezintă o realitate pe care artista a descompus-o ca mai apoi să o recompună pe suprafaţa pânzei. În această strădanie de sinteză obiectivă, ştiinţa nu rămâne în urma talentului. Studiul Ştefanei este un demers de decantare, o luptă acerbă la toate nivelurile cu neştiutul, cu întâmplătorul, cu nesemnificativul. În pictura sa dominată de o gamă cromatică cu griuri sever elegante tronează un radicalism al desenului, dublat de o fervoare a culorii.
Andrei Simion, pictorul, nu caută în scriere umorile proprii, ci spontaneitatea gândurilor, fără incursiuni psihologice. A da expresie unei lucrări înseamnă a-i da suflet, a face să iradieze din ea o prezenţă subtilă. Andrei izbuteşte! Compensează prin preaplinul sufletului său neajunsurile realului. Lucrările tânărului pictor îţi dau o bucurie a ideilor care nu poate fi ţinută în frâu de nicio disciplină academică. Natura din picturile sale se înfăţişează cu o căldură tainică, grăitoare, având o existenţă virginală.
Silvia Marinescu este înzestrată cu răbdarea de a privi, ea nu caută surprinzătorul, nemaivăzutul. Silvia nu savurează, ci descrie, ştie să asculte. Silvia aduce atmosferă, gust pentru culoare, linie ondulată, pictură de o suavă rigoare, ce îşi lasă amprenta de neşters în ochii şi în sufletul privitorului.”