La Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, puteţi admira „Tezaurul din pădurea de la Cocoşeşti”, descoperit pe malul drept al râului Teleajen cu ajutorul unui detector de metal în data de 20 iulie 2020 de către Dumitran Constantin Cătălin. Comoara este compusă din două topoare de cupru, 3 inele de buclă înlănţuite din aur şi un şirag de 54 de mărgele din aur cu forme cilindrice diferite, circulare şi inelare. Piesele au fost găsite la rădăcina unui copac, la adâncimea de 30 cm, cu topoarele aşezate unul lângă altul şi piesele de aur depuse deasupra acestora. Arheologii din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova au realizat cercetări la faţa locului, unde au mai fost descoperite 9 mărgele din aur, atât in situ cât şi în pământul prelevat şi cercetat la sediul instituţiei.
Tezaurul este datat în epoca bronzului, cel mai probabil din a doua treime a mileniului al III-lea (2600-2300 î.Hr.). Parcă-ţi umplu inima astfel de comori descoperite! Câte mai are oare să ne mai povestească pământul ăsta minunat, bogat, doldora de istorie şi tainice mărturii ale mileniilor depărtate!
Cocoşeşti este un sat din comuna Păuleşti de lângă municipiul Ploieşti. Aici a mai fost descoperit un tezaur numismatic din perioada imperiului roman. Povestea „Tezaurului roman de la Cocoşeşti” este relatată în cartea „Păuleştii din Prahova. Repere monografice, comentarii, amintiri”, publicată în anul 2012 şi scrisă de inginerul Constantin Ilie, cercetător pasionat al istoriei comunei Păuleşti. Acesta povesteşte că, la începutul anilor ’60, Dumitru Iordache din Cocoşeşti a găsit, în timp ce săpa sub o buturugă din pădure, un vas de ceramică în care se aflau aproximativ 350 de monede de argint. 35 dintre acestea au ajuns în colecţia Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, dar cele mai multe s-au pierdut, fiind probabil oferite sau vândute de către prahovean. Potrivit autorului cărţii amintite, în anul 2001, dr. Mihai Dima, numismat, a descoperit că Dumitru Iordache mai avea 44 de piese din tezaur, le-a cercetat, le-a clasificat şi a publicat şi un studiu despre acestea. În anul 2011, inginerul Constantin Ilie a mai găsit la moştenitorii lui Dumitru Iordache doar 38 de piese „ţinute într-un mic borcan de medicamente”- după cum preciza acesta. Cercetătorul a anunţat autorităţile locale, judeţene şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în speranţa că se va găsi o soluţie, astfel încât monedele respective să ajungă acolo unde le este locul: la muzeu. Şi au şi ajuns, putând fi vizionate acum, alăturate pieselor din Tezaurul preistoric descoperit de curând. (George V. GRIGORE)
Surse: observatorulph.ro; prahovabusiness.ro; cartileploiestiului.worldpress.com; ploiestiri.ro