Un câine a muşcat un om. Am învăţat că aceasta nu este o ştire. Ştire ar fi fost că un om a muşcat un câine! Dar este o ştire că nişte câini în haită au atacat, au muşcat şi au omorât o femeie. Zona: Lacul Morii, sectorul 6, Bucureşti, în luna ianuarie a anului 2023! Este ştire, este tragică, ruşinoasă şi nefirească. Şi pentru ca aberaţia să fie completă, a început şi ping-pong-ul acuzaţiilor/scuzelor autorităţilor. Toţi caută scuze, acolo unde nu există nici una. În loc de demisii în lanţ, ni se oferă penibile motive pentru care Bucureşti nu este un oraş din mileniul trei. Stână, hoit de măgar, haite de câini, proprietăţi private, litigii de hotar între localităţi.
Tragedia în sine poate fi discutată în mai multe registre. Dar dincolo de orice interpretare, un lucru cert este tabloul de coşmar din acea parte de la Lacul Morii. S-au făcut investiţii, s-a modernizat digul, s-a luminat…dar acolo există o zonă periculoasă pentru cetăţenii care au fost asiguraţi că sunt în siguranţă, că se pot plimba, pot alerga, pot merge cu bicicleta, cu rolele…Şi că, mai ales după tragediile cu câini – episodul „Ionuţ”, episodul „japonezul”, episodul „Ana” de acum câteva luni, care s-a repetat fatal acum –, autorităţile au rezolvat problema câinilor vagabonzi: prin sterilizare, cipare, mutare în adăposturi, oricum, eliberarea spaţiilor publice de pericol. Ce constatăm? Constatăm că numărul câinilor fără stăpân, al câinilor agresivi este în creştere.
Primarul general al Capitalei a scris pe o reţea socială: „Îmi pare rău că Ana Oros a murit ieri într-un mod atât de tragic. Condoleanţe familiei şi prietenilor săi. Am discutat ieri şi azi cu persoanele implicate. Este o responsabilitate comună a mai multor instituţii, unele în subordinea PMB. Refuz să intru însă în jocul incriminării şi acuzaţiilor politice. Am cerut Corpului de Control al Primarului să prezinte un raport cu deficienţele fiecărei instituţii, iar cine a greşit va plăti. Mai important, cu ce trebuie să facă fiecare instituţie pentru ca astfel de drame să nu se mai repete”.
Foarte corect. Dar de ce a trebuit să moară un om, de ce nu s-au luat măsuri de anul trecut, când a existat o situaţie asemănătoare, cu aceeaşi victimă chiar, însă fără acest sfârşit tragic? E bine, domnule primar general, să nu intraţi în „jocul incriminării şi acuzaţiilor politice”, dar şi mai bine ar fi să vă faceţi treaba, dumneavoastră, instituţiile din subordine, primarii de sector, instituţiile din subordinea lor şi, nu trebuie să ne derobăm de răspundere, noi înşine, cetăţenii. Noi trebuie să fim mai responsabili, mai informaţi, când votăm, când ne implicăm în activităţi sociale, când vieţuim ca trăitori ai mileniului trei! Noi suntem angajatorii; trebuie să pretindem angajaţilor noştri să-şi respecte fişa postului, pe care noi o dictăm. Altfel, vom fi martori şi chiar personaje în tragedii absurde, fără nicio legătură cu fatalitatea. (Mioara VERGU-IORDACHE)