După cei doi ani de pauză impusă de evoluţia situaţiei pandemice, unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii editoriale şi-a aşteptat vizitatorii într-un format inedit: peste 7900 de metri pătraţi de standuri şi spaţii pentru lansare şi promovare de carte au ocupat în întregime cel mai mare pavilion expoziţional din ţară, demonstrând atât profesionalismul organizatorilor, cât şi interesul industriei de profil pentru astfel de manifestări culturale.
Două sute de expozanţi au oferit cititorilor produse editoriale pentru toate vârstele, gusturile şi domeniile de interes, de la carte tipărită până la audiobook, jocuri educative, ateliere de creaţie sau muzică. Alături de nume consacrate ale peisajului editorial românesc s-au regăsit numeroşi participanţi în premieră: edituri nou-înfiinţate sau proiecte aflate la început de drum. Timp de cinci zile, între 7 şi 11 decembrie 2022, cartea a luat în stăpânire un spaţiu emblematic al vieţii culturale a capitalei şi nu numai, propunând nu mai puţin de 600 de evenimente editoriale, pregătite cu acurateţe de expozanţi, autori, invitaţi. Publicul a putut astfel participa la o mulţime de întâmplări ad-hoc, mese rotunde, dezbateri, interviuri, studiouri de creaţie, sesiuni de autografe sau întâlniri cu autorii preferaţi, toate gândite interactiv şi impecabil organizate.
Editura Fundaţiei România de Mâine a participat activ la toate cele douăzeci şi nouă de ediţii ale Târgului Gaudeamus – Radio România, inclusiv la cele două ediţii online din anii de pandemie. Iată de ce, nu avea cum să lipsească de la prestigioasa manifestare din acest an unde s-a prezentat cu un stand propriu şi trei lansări de carte care s-au bucurat de un real succes.
Lansarea volumului Portrete cu peniţă claps semnat de prof.univ.dr. Ioan N. Roşca a fost primul eveniment propus cititorilor de Editura Fundaţiei România de Mâine, la ediţia din acest an; o carte de cronică filosofică, un excurs de suflet în lumea filosofiei româneşti contemporane, cu accente deopotrivă critice şi apreciative, un adevărat festin intelectual primit cu căldură de audienţa care a umplut sala „Marin Preda” până la refuz, răsplătind cu aplauze îndelungate discursul bine structurat al autorului. A urmat imediat o a doua lansare, în prezenţa aceluiaşi public: Homo laborans, o carte apărută, în excelenta traducere a doamnei Alexandra Radu, în colecţia Paradigme ale cunoaşterii umane, semnată de un colectiv de autori de la Istituto Teseo din Italia, coordonată de prof.univ.dr. Stefano Amodio, preşedinte al institutului italian. Este deja cel de-al nouălea volum realizat în colaborare cu prestigioasa instituţie universitară din Italia, alături de care Editura Fundaţiei România de Mâine a realizat şi va realiza în continuare proiecte culturale de anvergură, prin publicarea în limba italiană, respectiv română, a unor traduceri ale unor autori de renume italieni şi români. La cele două lansări au participat, alături de un numeros public şi câţiva invitaţi speciali: prof. univ. dr. Stefano Amodio, prof Melina Allegro (Istituto Teseo, Italia), prof.univ.dr. Maria Andronie, prorector al Universităţii Spiru Haret, conf.univ.dr. Cristian Uţă, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti a Universităţii Spiru Haret, conf.univ. dr. Aurelian Virgil Băluţă, Universitatea Spiru Haret, prof.univ.dr. Dana Savu, Universitatea Bucureşti, prof.univ.dr. Doru Popovici, Universitatea Bucureşti, conf.univ. dr. Aurel Cazacu, conf.univ.dr. Zenovic Gherasim, conf.univ.dr. Rodica Ursu, scriitorii Marcel Manea şi Dumitru Dincă, prof. Alexandra Radu, Cristian Radu, dr. Steluţa Popovici, Mihai Bădescu, ing. Puiu Savu, jurist Mihaela Bădescu.
Duminică, 11 decembrie, la sala „Mircea Sântimbreanu” a avut loc lansarea volumului Mai are resurse umane agricultura din România? lucrare semnată de Cristina Pastramă-Mavrodin, doctor în ştiinţe economice, o carte în care sunt abordate cu mult curaj şi cu un efort documentar remarcabil problemele dinamicii rurale, lipsei forţei de muncă şi dificultăţilor întâmpinate de cei care îşi desfăşoară activitatea în unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei româneşti. La eveniment au participat şi au luat cuvântul, alături de o considerabilă audienţă constituită din specialişti, studenţi şi doctoranzi, mai multe personalităţi ale vieţii politice, economice şi universitare: prof. univ. dr. Toma Roman (ASE Bucureşti), Mariana Câmpeanu (fost ministru al Muncii), prof. univ. dr. Gabriel Popescu (cercetător la Centrul de Studii şi Cercetări de Biodiversitate Agrosilvică „Acad. David Davidescu”), Dana Rebega (director general al Direcţiei Generale de Dezvoltare Rurală din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale). Au vorbit, de asemenea, domnul conf. univ. dr. Ghenadie Ciobanu (Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică pentru Muncă şi Protecţie Socială) şi conf. univ. dr. Aurelian Virgil Băluţă, consultanţi ştiinţifici la realizarea volumului. (Dragoş CIOCĂZAN)