În ziua de astăzi putem vorbi, în România, ca şi în Europa sau pe tot globul, despre o piaţă a fiecărui produs sau serviciu. Pe o astfel de piaţă există o diferenţiere între ofertanţi. Ştim că nu este acelaşi lucru să mănânci ceva proaspăt sau congelat. Este însă şi o diferenţă de preţ. Tot aşa la îmbrăcăminte contează tipul de material, croiala, imaginea despre propria persoană în comunitate, dar şi preţul plătit.
La fel este şi pe piaţa educaţiei universitare. Fiecare unitate are ceva special de oferit. Universitatea Spiru Haret şi-a stabilit încă de la înfiinţare obiectivele şi categoria de studenţi către care se îndreaptă eforturile principale. Nu am folosit niciodată demagogia sau promisiunile fără acoperire. Ne-am raportat oferta la lucruri concrete, măsurabile, vizibile.
Pentru onestitate pornim de la diferenţa specifică. Există o categorie de tineri pentru care universitatea este în principal o perioadă frumoasă din viaţă, în care timpul petrecut la studii este combinat într-un mod plăcut cu distracţia, petrecerile, relaxarea. Ştim toţi că dacă nu te distrezi la tinereţe ai pierdut o importantă oportunitate pentru acest obiectiv al vieţii. Marea majoritate înţelege însă educaţia în general, pe cea universitară în special, pentru a avea o carieră, a câştiga bani pentru întreţinerea familiei actuale sau a celei viitoare. Universitatea Spiru Haret a avut mereu în atenţie această largă categorie de tineri şi maturi care doresc să facă progrese în cea ce priveşte condiţia lor umană, inclusiv sau mai ales venitul obţinut după absolvire. Conform teoriei şi practicii sociale există două căi universale de a urca pe scara socială: educaţia şi antreprenoriatul. Universitatea Spiru Haret oferă combinaţia ideală între educaţie dedicată profesiilor cerute pe piaţa muncii şi pregătirea antreprenorială.
Una dintre axele pe care Universitatea Spiru Haret are un punct forte este cel al proiectelor europene. În două numere anterioare ale publicaţiei Opinia Naţională am prezentat ultimul succes al Universităţii Spiru Haret în domeniul proiectelor europene: USH digital. Acesta va avea, printre alte multe beneficii, inclusiv un impact major asupra dotării noastre viitoare şi al accesului la formarea abilităţilor digitale ale studenţilor şi masteranzilor, reprezentând o sporire importantă a şanselor absolvenţilor de a ocupa posturi bine plătite. Proiectul respectiv are calitatea de a fi cel mai nou. În <palmaresul> grupului de organizaţii al Universităţii Spiru Haret figurează însă o listă lungă de proiecte europene derulate cu succes. Nici o altă universitate din România, de stat sau privată, nu se poate mândri cu o astfel de zestre. Ceea ce contează pentru studenţii şi masteranzii noştri este faptul că multe dintre proiectele derulate de Universitatea Spiru Haret s-au axat pe antreprenoriat. Astfel dezideratul educaţiei centrate pe antreprenoriat a fost şi va fi în continuare la Universitatea Spiru Haret o realitate concretă, nu o iluzie. Iar educaţia centrată pe antreprenoriat înseamnă, aşa cum spun cunoscătorii economiei globale a zilelor noastre, o şansă în plus la prosperitate, un loc asigurat în < liftul social > care îi duce pe absolvenţi spre o situaţie mai bună decât cea avută de părinţii lor.
Succesul avut de Universitatea Spiru Haret la câştigarea în competiţie a multor proiecte europene şi la derularea lor cu succes are pentru studenţi şi masteranzi încă o semnificaţie importantă: ei au aici posibilitatea de a învăţa de la profesionişti, de la câştigători, de la performerii domeniului fonduri europene.
Se ştie că un domeniu în care există un mare deficit de specialişti est cel al scrierii, managmentului şi implementării proiectelor europene. Nu este un secret pentru nimeni că România a avut un nivel scăzut de performanţă în accesarea fondurilor europene, inclusiv datorită lipsei de specialişti. Studenţii şi masteranzii Universităţii Spiru Haret nu vor trebui să facă eforturi pentru a găsi specialişti în domeniul fondurilor europene. Îi vor avea printre profesorii lor. Despre lucrurile importante, cum este cel al poiectelor europne, toată lumea vorbeşte, dar foarte puţini cunosc. Apare întrebarea < Ce-i de făcut ?> cum spunea un lider politic în secolul XX! La această întrebare, cu referire la proiectele europene, pot răspunde cel mai bine cei care deja au făcut ceva, cei care au scris proiecte câştigătoare, cei care au condus şi implementat proiecte Europene de succes. Grupurile de profesori-cercetători din Universitatea Spiru Haret care au deja în palmares numeroase proiecte europene de succes sunt argumentul că aici este bine să fii student sau masterand dacă vrei să înveţi de la cei mai buni în domeniu. Este ca atunci când vrei să faci un anumit sport de performanţă, iar dintr-o dată ai oportunitatea să fii legitimat la un club cu rezultate de presigiu. Nu vei pierde oportunitatea respectivă, iar dacă o pierzi, vei regreta toată viaţa.
Poate că este util să mai fac o precizare: cunoaşterea mecanismului de scriere, management şi implementare proiecte europene aduce mulţi bani, atât în calitate antreprenor, cât şi în calitate de salariat. Avem opţiuni multiple să valorificăm cunoştinţele dobândite în domeniul proiectelor europene: firme de consultanţă, firme care utilizează fonduri europene pentru propria dezvoltare, comunităţi locale, instituţii publice etc. Important este însă să ai de la cine învăţa. Iar la Universitatea Spiru Haret chiar ai această oportunitate!
O posibilă comparaţie între performanţa Universităţii Spiru Haret în domeniul poiectelor europene cu cea a marilor cluburi sportive
Comparaţia dintre perfomanţele Universităţii Spiru Haret în domeniul proiectelor europene şi performanţele marilor cluburi sportive nu este exagerată. La fel ca la marile cluburi, Universitatea Spiru Haret a avut mai multe generaţii de proiecte. Are deja o tradiţie în reuşita de a scrie şi implementa proiecte de succes. Fiind o perioadă de peste 12 ani, putem vorbi chiar şi despre o istorie a proiectelor europene implementate de Universitatea Spiru Haret. Numărul mare al proiectelor de succes derulate de Universitatea Spiru Haret poate fi baza unei comparaţii cu lista trofeelor sau a medaliilor cucerite de marile cluburi sportive. Atunci când vom face un bilanţ al activităţii Universităţii Spiru Haret, reuşitele numeroaselor proiecte europene derulate vor fi sistematizate şi ordonate, şi vom vedea că depăşesc ceea ce mintea unui om poate să gestioneze. În domeniul sportului, fiecare trofeu sau medalie reprezintă ceva unic. Putem să facem aceeaşi valorizare şi atunci când ne referim la proiectele Universităţii Spiru Haret. Fiecare proiect în parte a avut istoria lui şi o importanţă proprie. Diferitele trofee sau medalii îşi găsesc în inima participanţilor şi a suporterilor locuri diferite în funcţie de factori obiectivi ( cât de aproape au fost în timp faţă de performanţa respectivă) sau subiectivi. Ierahizarea este dificilă şi pentru proiectele din lista celor implementate de Universitatea Spiru Haret. Absolvenţii din promoţiile anterioare îşi vor aminti mult timp cu plăcere de proiecte cum ar fi ProFeminAntrep sau Studenţi practicieni- studenţi activi şi integraţi, din prima generaţie. Alţii îşi vor aminti de proiectele ProMarket sau Clio, din a doua generaţie. Studenţii şi masteranzii de acum, dar şi cei care vor urma, vor pune probabil în vârful ierarhiei proiectul USH Digital pentru că el le aduce instrumentele pentru performanţă profesională şi le deschide astfel calea spre prosperitate financiară.
În loc de concluzii
Dragi cititori! Învăţaţi mereu de la cei mai buni, de la cei care au avut deja succes. Dacă este vorba de proiecte europene, fiţi siguri că la Universitatea Spiru Haret îi veţi găsi! (Conf.univ.dr. Aurelian Virgil BĂLUŢĂ)