Într-o iniţiativă lăudabilă, Asociaţia „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa a propus ca anul 2026 să fie „Anul Intercultural „Petru Movilă” în Ucraina, România şi Republica Moldova. În acest sens, Asociaţia a transmis o scrisoare deschisă preşedinţilor celor trei state în luna decembrie a anului trecut. Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a anunţat pe 26 februarie că a luat notă de iniţiativa românilor din regiunea Odesa. „Aprofundarea dialogului politic-diplomatic din România şi Ucraina, inclusiv în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă, îşi propune, printre altele, şi promovarea patrimoniului istoric şi cultural comun, în cadrul căruia figura lui Petru Movilă deţine un rol central”, se arată în răspunsul MAE conform lui Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei Naţional-Culturale a Românilor „Basarabia”. „De asemenea, MAE ne asigură de ridicarea propunerii în dialogul cu autorităţile de resort din Ucraina şi Republica Moldova”, mai adaugă preşedintele Asociaţie.
Sfântul Ierarh Petru Movilă s-a născut la Suceava în data de 21 decembrie 1596. A fost domn al Moldovei, timp în care s-a implicat în dezvoltarea politicii interne şi externe a ţări. Petru Movilă a încercat să menţină independenţa Moldovei şi să îşi protejeze ţara de ambiţiile puterilor străine de la acea vreme. Petru Movilă a fost Mitropolit al Kievului, Galiţiei şi al întregii Rusii. A trecut la cele veşnice la Kiev în 1647. Figură deosebit de importantă în domeniul bisericesc, politic şi al învăţământului, el a fost canonizat atât de Biserica Ortodoxă din Ucraina în 1996, cât şi de Biserica Ortodoxă Română în 2002. În anul 2026, se vor împlini 430 de ani de la naşterea sa şi 380 de ani de la trecerea sa în nefiinţă. Din punct de vedere cultural, istoric şi religios, Petru Movilă este o personalitate importantă pentru toate cele trei ţări: România, Republica Moldova şi Ucraina.
În prezent, MAE asigură opinia publică că propunerea va fi promovată în dialogul cu autorităţile de resort din Ucraina şi Republica Moldova. Până în prezent, însă, nu s-au primit răspunsuri similare din partea autorităţilor centrale de la Chişinău sau Kiev. O asemenea propunere aduce în prim plan dorinţa de dialog şi transculturalitate atât de necesare în zilele noastre. (George V. GRIGORE)
Surse: bucpress.ro; basilica.ro; ziar.com; wikipedia.org