• În urma anunțului făcut de președinta von der Leyen în discursul său din 2021 privind starea Uniunii, Comisia a adoptat joi, 14 octombrie, propunerea sa oficială pentru desemnarea anului 2022 drept Anul european al tineretului.
Prin această propunere, Europa depune eforturi pentru a oferi tinerilor oportunități mai multe și mai bune pentru viitor. Cel mai recent raport al UE privind tineretul oferă o imagine de ansamblu asupra situației tinerilor europeni din perspectiva educației, formării, învățării, ocupării forței de muncă și participării civice și politice. Prin intermediul Anului european al tineretului, Comisia, în cooperare cu Parlamentul European, cu statele membre, cu autoritățile regionale și locale, precum și cu părțile interesate și tinerii înșiși intenționează: • să onoreze și să sprijine generația care a făcut cele mai mari sacrificii în timpul pandemiei, oferindu-le noi speranțe, forță și încredere în viitor, prin evidențierea modului în care tranziția verde și cea digitală oferă perspective și oportunități reînnoite; • să încurajeze toți tinerii, în special pe cei cu mai puține oportunități, pe cei proveniți din medii defavorizate, din zone rurale sau îndepărtate sau care aparțin unor grupuri vulnerabile, să devină cetățeni activi și actori ai schimbării pozitive; • să promoveze oportunitățile oferite tinerilor de politicile UE, cu scopul de a sprijini dezvoltarea personală, socială și profesională a acestora. Anul european al tineretului va merge mână în mână cu punerea în aplicare cu succes a instrumentului NextGenerationEU în ceea ce privește oferirea de locuri de muncă, oportunități în materie de educație și formare de calitate; precum și • să se inspire din acțiunile, viziunea și cunoștințele tinerilor pentru a consolida și a revigora în continuare proiectul comun al UE, pe baza Conferinței privind viitorul Europei.
Comisia elaborează în prezent programul său de activități și toate părțile interesate vor fi invitate să își prezinte ideile și propunerile. Domeniul de aplicare al activităților va acoperi aspecte care afectează în principal tinerii, urmând prioritățile evidențiate de obiectivele pentru tineret, cum ar fi egalitatea și incluziunea, sustenabilitatea, sănătatea mintală și bunăstarea, precum și locurile de muncă de calitate. Acestea vor implica tineri din afara UE. Comisia le solicită statelor membre să desemneze câte un coordonator național responsabil cu organizarea participării lor la Anul european al tineretului.
Propunerea Comisiei va fi dezbătută acum de Parlament și de Consiliu, ținându-se seama de avizul Comitetului Economic și Social European și al Comitetului Regiunilor. Se preconizează că evenimentele și activitățile vor demara în luna ianuarie.
Context
Anul european al tineretului va merge mână în mână cu NextGenerationEU care redeschide perspective pentru tineri, inclusiv locuri de muncă, oportunități de educație și formare de calitate pentru Europa viitorului, și sprijină participarea tinerilor în societate.
Anul tineretului va căuta să realizeze sinergii și complementaritate cu alte programe ale UE care vizează tineretul în întregul spectru de politici – de la programe de dezvoltare rurală axate pe tinerii agricultori la programe de cercetare și inovare și de la coeziune la acțiuni privind schimbările climatice – inclusiv programe ale UE cu impact internațional sau de natură transnațională.
În afară de Erasmus+ și Corpul european de solidaritate, cu bugete de 28 de miliarde de euro și, respectiv, 1 miliard de euro pentru perioada financiară actuală, Garanția pentru tineret și Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor ale UE creează mai multe oportunități pentru tineri. În același timp, în 2022 va fi lansat un nou program intitulat ALMA, pentru a sprijini mobilitatea profesională transfrontalieră a tinerilor defavorizați.
Strategia UE pentru tineret 2019-2027 reprezintă cadrul pentru cooperarea în domeniul politicii UE pentru tineret. Ea sprijină participarea tinerilor la viața democratică și urmărește să garanteze că toți tinerii participă la societate. Dialogul UE cu tinerii este un instrument central în aceste eforturi. În fine, Conferința privind viitorul Europei, care își va trage concluziile tot în 2022, asigură faptul că opiniile tinerilor cu privire la viitorul Uniunii sunt ascultate. O treime din participanții la grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni și din reprezentanții grupurilor la plenul conferinței este compusă, de asemenea, din tineri, în timp ce președintele Forumului European de Tineret participă, de asemenea, la plenul conferinței.